torsdag, augusti 18, 2005

Poden har nått kultursidorna!

"iPod är den första tekniska apparat som gör det möjligt att bära med sig en del av sitt kulturarv. Ett extra minne till hjärnan som kan fyllas med det som präglat och format ens identitet. En iPod - en fylld iPod - blir därmed verkligen en bekräftelse av ens egen existens. Dylan Jones visar i sin bok att en iPod till och med gör det möjligt att leva om delar av sitt förflutna." - Läs Jan Gradvalls artikel i DN Kultur.

Gandhi & Fight Club – Civilisationskritik i urval



Det är alltid uppfriskande när någon lyckas sätta ord på det man länge anat – att vår tid är ur led. Men visst, ibland kan det bli både gnälligt och inte så lite pretto - à la det var bättre förr. Här kommer två undantag…

I en bok jag läser hittade jag Mahatma Gandhis egen version av de sju dödssynderna. Sju företeelser som Gandhi menade var skadliga för människan och samhället i stort:
  • Wealth without Work
  • Pleasure without Conscience
  • Science without Humanity
  • Knowledge without Character
  • Politics without Principle
  • Commerce without Morality
  • Religion without Sacrifice


Kan man få en mer träffande beskrivning av vårt samhälle? Creepy!
En annan som uttrycker sig träffande om den västerländska civilisationen är Chuck Palahniuk, mannen som skrivit Fight Club. I en passage låter han Tyler Durden säga:


“Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don't need. We're the middle children of history, man. No purpose or place. We have no Great War. No Great Depression. Our Great War's a spiritual war... our Great Depression is our lives. We've all been raised on television to believe that one day we'd all be millionaires, and movie gods, and rock stars. But we won't. And we're slowly learning that fact. And we're very, very pissed off.”

Det är väl egentligen bara reaktionen som skiljer Gandhi från Fight Club - analysen är densamma!

onsdag, augusti 10, 2005

And besides that Mrs. Lincoln, how was the show?

Såg Garden State, igen. Trots att det måste vara fjärde gången, har den fortfarande samma effekt på mig. Jag blir varm i hela kroppen och en stillsam känsla av hopp infinner sig. Dessutom får den mig att känna att det är ok att vara låg, att det inte är så farligt att vara lite smådeprimerad. För, som Sam uttrycker det: ”If nothing else, it's life. It's real, and sometimes it fuckin hurts, but it's sort of all we have.”
När jag blir stor skall jag gifta mig med Natalie Portman!